Hur tar jag bäst backup på min dator?

Alla förlorar vi data någon gång i livet. Din dators hårddisk kan haverera imorgon, ransomware (kryptovirus) kan hålla din data gisslan, eller ett mjukvarufel kan radera din viktiga filer. Om du inte regelbundet tar backup på din dator, kan du förlora dem för evigt.

Backup (säkerhetskopiering) behöver inte vara svårt och komplicerat. Du har säkert hört talas om oräkneliga backupmetoder, men vilken passar dig och vilka filer behöver du verkligen kopiera?

Viktigast är din personliga data

Låt oss börja med det uppenbara. Först och främst vill du säkerhetskopiera dina personliga filer, du kan alltid ominstallera operativsystemet och dina program om din hårddisk fallerar, det är dina personliga filer som är viktigast.

Alla personliga dokument, foton, filmer och all annan data på din dator skall kopieras regelbundet. Det är dessa som aldrig kan återskapas.

Ditt operativsystem, program och andra inställningar kan också säkerhetskopieras. Du behöver förstås inte kopiera detta men det kan göra livet lättare för dig om hela din hårddisk havererar. Om du gillar att pilla runt bland systemfiler och inställningar i registret, och själv uppgraderar hårdvara, kan en full systembackup spara tid om något går galet.

Alla sätt att säkerhetskopiera dina filer

Det finns många sätt att kopiera din data på, från att använda en extern hårddisk till att skicka dem till någon lagring över Internet. Här följer några styrkor och svagheter med dem.

 • Backup till extern hårddisk: Om du har en extern USB-hårddisk kan du helt enkelt kopiera din data med ditt operativsystems inbyggda backup funktioner. I Windows 10 och 8 använd ”Säkerhetskopiera med hjälp av Filhistorik” i Windows 7 använd ”Windows Backup” (om du fortfarande använder denna äldre version av Windows). På Mac använd ”Time Machine”. Emellanåt koppla in disken på dator och använd backupverktyget för att säkerhetskopiera, eller lämna den inkopplad medans du är hemma så kommer datorn att automatiskt kopiera din valda data till disken.
  • Plus Backup är billigt och snabbt
  • Minus Om du får inbrott eller din hem brinner, kan din backup tillsammans med datorn, vilket är mycket dåligt.
 • Backup över Internet: Om du vill säkerställa att dina filer är säkra, kan du säkerhetskopiera dem över Internet till tjänster som BackBlaze (lite reklam för våra konkurrenter :)). BackBlaze är en välkänd online backuptjänst som ”vi gillar” (How-To Geek) och rekommenderar eftersom ”CrashPlan” inte längre vänder sig till privatpersoner (även om du skulle kunna betala för CrashPlans ”Small Business Service” istället.) Där finns även konkurrenter som Carbonite. (ännu fler konkurrenter, vi är inte imponerade av dem :)) För en låg månadskostnad (ca. $5 per månad), dessa program körs i bakgrunden på din PC eller Mac, och tar med automatik backup på dina filer till tjänstens Internet-lagring. Om du någon gång förlorar någon fil och behöver dem igen, kan du återskapa dem enkelt.
  • Plus Online backup skyddar dig mot alla sorters dataförluster – hårddisk haveri, stöld, naturkatastrof och mänskliga misstag.
  • Minus Dessa tjänster kostar vanligtvis pengar (se nästa stycke för mer information), samt att den initiala backupen kan ta mycket längre tid än en lokalt ansluten extern hårddisk – särskilt om du många filer.
 • Använd en molnlagrings tjänst: Backupgeneraler kommer säga att detta tekniskt sett inte är en backup metod, men för de allra flesta fyller det en liknande funktion. Hellre än att bara lagra dina filer lokalt på datorn, kan du lagra dem hos leverantörer som Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, eller liknande molnlagrings tjänster. det kommer automatiskt synkronisera dina filer till ditt online konto och dina andra datorer. Om din hårddisk kraschar har du fortfarande kopior av dina filer i molnet och på dina andra datorer.
  • Plus denna metod är snabb, lätt och i många fall gratis. Eftersom det är online skyddar det dig mot alla slags dataförluster.
  • Minus De flesta molntjänsterna erbjuder enbart några få gigabyte med lagringsutrymme utan kostnad, så detta fungerar endast om du bara har ett fåtal filer. Eller om du är beredd att betala för extra lagringsutrymme. Beroende på vilket typ av filer du ska säkerhetskopiera kan denna metod antingen vara enklare mer komplicerad än ett renodlat backup program.

Medans backup program som Backblaze och molnlagrings tjänster såsom Dropbox båda är online kopior, skiljer de sig fundamentalt åt i hur de fungerar. Dropbox är designat för att synkronisera dina filer mellan datorer, medans Backblaze och liknande tjänster är designade för att säkerhetskopiera stora mängder filer. Backblaze håller flera versioner av dina filer kopierade så att du kan återläsa dessa precis som de var från flera olika tidpunkter. Medans Dropbox är gratis för små data mängder, är Backblaze låga pris för obegränsad datamängd. Beroende på hur mycket data du har kan den ena vara billigare än den andra.

BackBlaze och Carbonite har dock en stor begränsning som du bör tänka på. Om du raderar en fil från din dator kommer den raderas från din online backup efter 30 dagar! Du kan inte återläsa en raderad fil eller tidigare version efter denna 30 dagarsperiod. Så var försiktig med att radera dina filer om du eventuellt vill få tillbaka dem!

En backup räcker inte: använd flera metoder

Så vilken metod ska du använda? Idealiskt vore att använda båda två. Varför? För du vill både ha offsite och onsite backup.

”Onsite” innebär bokstavligen att säkerhetskopior lagras lokalt på samma fysiska plats där du och din dator befinner er. Om du kopierar till en extern hårddisk och lagrar den hemma tillsammans med din dator, så är det en ”onsite” backup.

”Offsite backup lagras på annan plats. Så om du säkerhetskopierar till en online server, såsom Backblaze eller Dropbox är det en offsite backup.

Onsite backup är snabbare och lättare, och kan vara ditt första steg av skydd mot data förluster. Om du förlorar filer, kan du enkelt återskapa dessa snabbt och enkelt från en extern disk. Men du bör inte förlita dig på onsite säkerhetskopior enbart. Om ditt hem brinner ned eller all hårdvara blir stulen av tjuvar, förlorar du alla dina filer.

Offsite backup behöver inte vara en server på Internet heller och du måste inte betala månadsvis för den. Du skulle kunna kopiera dina filer till en extern disk och förvara den tex. på jobbet, hos en kompis, eller i ett bankfack. Det kommer vara lite opraktiskt men det är tekniskt sett en offsite backup.

På samma sätt skulle du kunna lagra dina filer hos Dropbox, Google drive eller OneDrive och även ta vanlig backup till extern hårddisk.

Översatt från artikel ”What’s the Best Way to Backup Up My Computer” (2019-11-27) av Chris Hoffman på How-To Geek

Lämna en kommentar

Varukorg